PERTANDINGAN BLOG KEPENGGUNAAN SEMPENA HARI PENGGUNA 2015 : Kategori A (BAM1)

Wednesday, 15 April 2015

Transformasi Perkhidmatan Bas #2

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkhidmatan Bas Elektrik Pertama Malaysia Bakal Beroperasi Jun Ini

PETALING JAYA, 17 Mac – Dijadualkan mula beroperasi pada Jun ini, perkhidmatan Bas Rapid Transit – Laluan Sunway (BRT) akan mencatat sejarah sebagai perkhidmatan bas elektrik penuh negara yang pertama dalam sejarah dan merupakan laluan BRT bertingkat pertama di rantau Asia Tenggara.

Gandingan kolaborasi antara Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dan Kumpulan Sunway di bawah program Public Private Partnership (PPP) atau Kerjasama Awam Swasta, BRT-Laluan Sunway juga akan mencatat sejarah sebagai projek BRT yang pertama di Malaysia.

Namun, perkara yang lebih signifikan daripada catatan rekod ini adalah projek ini akan membantu mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas yang semakin serius di Bandar Sunway dan Subang Jaya, dan seterusnya menghasilkan produktiviti lebih tinggi dan gaya hidup lebih sihat di kalangan penduduk di situ.

“Dari segi manfaat, kita tidak hanya bercakap tentang 500,000 penduduk di Bandar Sunway dan Subang. Projek ini juga akan memberi manfaat kepada jutaan orang yang berkunjung ke Bandar Sunway – daripada pelancong ke  Sunway Lagoon, mereka yang membeli-belah di Sunway Pyramid, para penuntut kolej, orang tempatan yang bekerja di sekitar kawasan ini, golongan perniagaan dan mereka yang mendapatkan rawatan perubatan di Sunway Medical Centre.

“Dengan integrasi dan ketersambungan dengan perkhidmatan KTM Komuter dan LRT kami pada masa depan, impak daripada projek adalah amat besar dalam aspek mobiliti dan ketersambungan rakyat, yang menjadi intipati bisnes Prasarana.

“Kami juga berharap bahawa dengan projek ini akan membuka lebih banyak lagi pintu peluang untuk projek PPP. Kami di Prasarana sentiasa bersikap terbuka kepada apa jua cadangan demi kepentingan rakyat,” kata Pengarah Urusan Kumpulan Prasarana Encik Azmi Abdul Aziz pada majlis Taklimat dan Lawatan Tapak projek BRT-Laluan Sunway di Bandar Sunway today.

Dilancarkan oleh Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak pada 9 Jun, 2012, projek BRT menggabungkan ciri-ciri keselesaan sistem LRT dengan penggunaan laluan khusus, bas mesra alam dan infrastruktur mesra pelanggan.

Jumlah penumpang diramalkan pada 2,400 penumpang pada setiap jam tahun ini dan akan terus meningkat setiap tahun. Menjelang 2035, jumlah penumpang dijangka mencapai 5,200 penumpang dalam sejam.

“Dengan perniagaan di Bandar Sunway dan Subang Jaya dijangka terus berkembang khususnya dengan perancangan mantap Kumpulan Sunway,  projek BRT-Laluan Sunway akan terus meningkat terutamanya usaha-usaha agresif Prasarana yang berterusan bagi menggalakkan penggunaan pengangkutan awam di kalangan rakyat Malaysia,” tambah Azmi.

Bertingkat sepenuhnya dengan jarak 5.4km dengan 7 stesen termasuk satu fasiliti ‘Parkir dan Gerak’ dan satu depot serba lengkap, BRT-Laluan Sunway akan menggunakan 15 bas mesra alam. Dengan kelajuan maksima 80km/jam, bas-bas ini dilengkapi sepenuhnya dengan fasiliti untuk golongan OKU dengan kapasiti 67 penumpang di mana 25 duduk.

Tujuh stesen itu ialah Stesen Sunway – Setia Jaya, Mentari, Lagoon, SunMed, SunU-Monash, South Quay dan stesen USJ7. Stesen SunU-Monash menempatkan fasilti ‘parkir dan gerak’; menyediakan 1,153 petak letak kereta termasuk 102 petak khas untuk pemandu wanita dan 23 untuk golongan OKU.

Dalam ucapan pembukaannya, Pengerusi Prasarana Tan Sri Ismail Adam merakamkan ucapan penghargaan kepada Kumpulan Sunway atas keyakinan untuk bekerjasama dengan dalam melaksanakan projek ini.

“Kami mempunyai hubungan kerjasama yang amat baik dan projek ini adalah bukti bahawa syarikat-syarikat korporat dan sektor awam boleh bekerjasama untuk kedua-dua kepentingan bisnes dan nasional,” tambah Tan Sri Ismail.

3 comments:

 1. Wah.. Bas letrik pula.. Lma tak naik bas...

  ReplyDelete
  Replies
  1. boleh cuba naik bas eletrik ni nanti ..

   Delete
 2. Wah.. Bas letrik pula.. Lma tak naik bas...

  ReplyDelete