PERTANDINGAN BLOG KEPENGGUNAAN SEMPENA HARI PENGGUNA 2015 : Kategori A (BAM1)

Saturday, 11 April 2015

Transformasi Perkhidmatan Teksi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bagi meningkatkan imej teksi di Kuala Lumpur, kita sepatutnya mencontohi perkhidmatan di negara-negara yang telah diktiraf sebagai terbaik.

Bancian oleh syarikat penyedia perkhidmatan tempahan hotel secara dalam talian, Hotels.com pada tahun lalu mendapati perkhidmatan teksi di London adalah yang terbaik di dunia dan status itu kekal selama enam tahun berturut-turut.

Tempat kedua terbaik adalah perkhidmatan teksi New York, ketiga, Tokyo; keempat Berlin; kelima dikongsi secara bersama oleh Amsterdam, Madrid dan Mexico City; keenam Bangkok, Singapura dan Bogota serta ketujuh Las Vegas, Vancouver dan Mumbai.

Jika dilihat kepada kejayaan perkhidmatan teksi London dan New York menduduki dua tempat teratas, Ini berpunca kerana wujud skim latihan khas bagi melahirkan pemandu yang berhemah.

Sebelum memperoleh lesen teksi, bakal pemandu teksi di London perlu belajar antara dua hingga empat tahun sebelum menduduki ujian 'The London Knowledge' yang cukup sukar untuk lulus.
Untuk lulus, pemandu perlu menghadiri kursus serta menghafal dan mahir semua 320 laluan, 25,000 nama jalan di bandar raya itu dan juga mengetahui 30,000 mercu tanda termasuk bangunan bersejarah, sekolah, balai polis dan hospital daripada buku panduan khas 'Blue Book' yang disediakan.

Ujian akan dilakukan secara bertulis dan juga sesi temu duga bersemuka. Turut diperiksa adalah rekod kesihatan dan kelakuan pemohon bagi memastikan mereka tidak mempunyai rekod jenayah.
Walaupun Malaysia dikatakan banyak mewarisi sistem pentadbiran yang ditinggal penjajah Inggeris tetapi ini tidak termasuk dari segi latihan pemandu teksi oleh Pejabat Pengangkutan Awam Britain (PCO) yang diperkenal sejak 1865.

Di New York pula, skim latihan disediakan oleh sekolah khas untuk pemandu teksi. Setelah mengikuti latihan selama 80 jam, calon akan menduduki peperiksaan khas. Mereka juga perlu menjalani pemeriksaan perubatan dan disahkan bebas daripada najis dadah.

Dari segi saiz kereta pula, teksi London atau lebih dikenali dengan nama 'Black Cab' menggunakan kenderaan yang direka khas untuk teksi sahaja yang dikeluarkan oleh London Taxi Company (LTC).

Teksi yang menjadi ikon London cukup luas dan selesa serta boleh bertahan selama 15 tahun dengan kos penyelenggaraan yang rendah.

Oleh itu, Malaysia tidak boleh ketinggalan dalam mencontohi negara-negara terbabit. Transformasi segera haruslah dilakukan terhadap perkhidmatan teksi di Kuala Lumpur. Antaranya ialah :-

1) Mewujudkan sekolah khas untuk pemandu teksi dan menambah baik garis panduan Kod Etika Pemandu Pengangkutan Awam yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD). 

2) Kerajaan juga perlu memperbanyakkan Teksi 1Malaysia (TEKS1M) berasaskan model Proton Exora untuk menggantikan teksi bersaiz kecil sekarang. 

No comments:

Post a Comment